Cooperativa d’habitatges sostenibles: Pisos ecològics al municipi de Tres Cantos

Cooperativa d’habitatges sostenibles: Pisos ecològics al municipi de Tres Cantos

La Cooperativa Arroyo Bodonal ha començat la construcció de 80 habitatges amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica a Tres Cantos, Madrid. La Cooperativa, que va sorgir l’any 2003 al municipi de Tres Cantos gràcies a les inquietuds d’un grup de joves de la localitat, promou la construcció d’un edifici d’habitatges amb criteris de sostenibilitat i energèticament eficient que els permetrà continuar vivint a la zona.

El seu projecte inclou l’ús i control d’energies alternatives, com la geotèrmia per al sistema de calefacció i climatització, llums led, etc. Conjuntament amb del sistema d’aïllament, totes aquestes mesures suposen un estalvi energètic estimat del 65% i proper al mig milió de kWh. El garatge, per exemple, incorpora punts de recàrrega de bateries per a cotxes elèctrics, contribuint a un aire més net i evitant l’emissió a l’atmosfera de 120 tones de CO2. L’edifici compta amb un sistema de reutilització d’aigües grises i recuperació d’aigua de pluja que permet un estalvi de consum d’aigua anual d’entorn de 7.000 m3.

Triodos Bank ha concedit finançament a la cooperativa per al desenvolupament d’aquest projecte d’edificació, que representa la major instal·lació d’energia geotèrmica de la Comunitat de Madrid i d’Espanya, en l’àmbit residencial, tant pel nombre d’habitatges com per la potència requerida i la superfície construïda.

El sistema de cooperatives d’habitatge és una de les solucions en les que estem treballant a Incovi per aconseguir tirar endavant noves formules d’accés a l’habitatge. A països com Alemanya o Holanda, és un sistema que porta anys funcionant i amb aquest projecte de la Cooperativa Arroyo Bodonal sembla que comença a ser una realitat al nostre país.

Els principals avantatges que permet el sistema de cooperativa d’habitatges són els següents:

  1. El preu l’habitatge és inferior ja que s’elimina el benefici del promotor privat
  2. Els habitatges es dissenyen segons les necessitats concretes dels usuaris finals
  3. Major tendència a aplicar criteris d’eficiència energètica des dels inicis del projecte

Més informació a www.arroyobodonal.com